Енергийният регулатор е одобрил разчетите на държавния обществен доставчик Булгаргаз,

...
 Енергийният регулатор е одобрил разчетите на държавния обществен доставчик Булгаргаз,
Коментари Харесай

Чудо за потребителите: Газът поевтинява на борсите, а Булгаргаз...

 

Енергийният регулатор е одобрил плановете на държавния " публичен снабдител " " Булгаргаз ", съгласно които през последния месец на годината цената ще е 87.50 лева./MWh (през ноември бе 82.12 лева./MWh).

 

От КЕВР изясняват, че в декемврийския микс е включено цялото контрактувано количество от по-евтиния азерски природен газ, доставян по интерконектора сред България и Гърция (IGB), което покрива съвсем една трета ( 31.76%) от потреблението за месеца. Това, което качва цената, е вкарването в микса и на газ от резервоара в Чирен, показват от комисията. Освен това са включени и количества по два контракта за доставка на полутечен природен газ с търговци от района.

 

Според ръководителя на КЕВР Иван Иванов наклонността на усмиряване на котировките на европейската газова борса в Нидерландия ще се отрази удобно на цената на природния газ у нас през идващите месеци. Той напомни, че че газохранилищата в цяла Европа са цялостни. Оптимизмът му се основава също на идното стартиране в употреба на газовата връзка София - Ниш, планувано за 10 декември) и на терминала за регазификация край Александруполис, Гърция - на 1 март следващата година ( " Булгартрансгаз " има присъединяване в терминал и ще може да получава оттова до 1 милиарда куб. метра природен газ годишно.

 

Новината за повишаването провокира ядосан коментар на някогашния енергиен министър Александър Николов. " Уникалното управление на Булгаргаз ЕАД и “градивно критикуващата " КЕВР сътвориха следващото знамение за потребителите!!!, написа той във собствен пост във Facebook. Ето на какво се основава сарказмът му:

 

" Цената на интернационалните пазари е 42 евро, а на " Булгаргаз " - 45 евро. Няма значение, че е държавно дружество и може да се възползва от всички лостове за усъвършенстване на цената. Няма и значение, че евтиният газ от Азербайджан е в микса. И на българския пазар цената на покупко-продажбите - както за месец, по този начин и за ден напред, са доста ПОД препоръчаната и утвърдена цена от КЕВР. Тоест търговците (които необичайно бяха наричани " медиатори " от един краткотраен министър и от всякакви псевдоевроатлантически политици), които оперират в България, купуват и ПРОДАВАТ на по-ниска цена от " Булгаргаз "! Ами отлично на тях - най-малко те се държат разумно и рационално ", написа Николов. И обобщава: " Цените на интернационалните пазари са ПОД цената на " Булгаргаз ". Лицензираните търговци продават на ДЪРЖАВНАТА борса в България на цени ПОД препоръчаните от " Булгаргаз ".

 

Бившият енергиен министър акцентира, че защото всички купувачи търсят по-ниска цена, " Булгаргаз " ще продължи да губи пазарен дял и да затъва финансово. " Кой би платил по-висока от пазарната цена?! Ами единствено такива “икономически субекти ”, които нямат желание и/или опция да заплащат. Например " Топлофикация София ” ще продължи да купува по-скъпия газ и познайте кой ще заплати - ние, потребителите, а търговците в България ще продължат да печелят пазарен дял на гърба на некомпетентността и безхаберието в " Булгаргаз ", разяснява Николов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР